Veteranstævnet 2023 slog alle rekorder
Af Knud Gaarn-Larsen
Veterantræf i Grønhøj 5. august slog alle tidligere rekorder med anslået over 500 køretøjer og seks fly.
Vejret var køligt og med en smule regn fra formiddagen, men det holdt ikke folk fra det traditionelle “Veterantræf på Heden” i Grønhøj. Som tiden gik, fik solen mere og mere magt, og stemningen ved det trettende ”Veterantræf på Heden” var som den plejede; helt i top, da kromand Gregers Laigaard med søsteren Lene indtog scenen og med sang og guitarmusik. De gav flere numre, der faldt i de mange deltageres smag.
Det er mere end 20 frivillige der år efter år stiller op, og laver landingsbane, så veteranflyene kan lande, og så veteranbiler og motorcykler kan komme til og fra pladsen. Deltagerne kan komme, som de vil, men allerede en time efter den officielle åbning var rundstykker og kaffebilletter revet væk, og folk i gamle køretøjer blev ved med at vælte ind, uden det på nogen måde føltes trangt.
Hygge i højsædet
Jyder har ikke ry for at gå og plapre løs. Det kunne man ikke mærke her. Gensynsglæden var stor, når man mødte venner, som man ikke havde set længe – og så blev der snakket og udvekslet nyheder siden sidst, og hvordan det gik med den baglygte, som man havde fået fra østen, og som ikke passede helt. Og hvordan det var gået med renoveringen af det der før var en bunke skrot, gemt i mere end 25 år i en fugtig lade, og som nu stod skinnende og funklende ved siden af en mindst lige så stolt ejer, der havde brugt utallige timer på at komme så vidt.
Uden mad og drikke duer helten ikke, siger et gammelt ord, og der var da også sørget for begge dele. De frivillige solgte pølser, brød, is og vafler, og når man havde forsynet sig, så kunne man fortsætte snakken i et stort telt uden sider, så man kunne følge med i hvad der skete på pladsen. Andre havde arrangeret sig med campingborde- og stole ved deres biler, hvor de kunne nyde deres medbragte mad sammen med venner og nogle nysgerrige, der interesseret spurgte ind til detaljer, som de gerne ville vide mere om.
Mini familietræf
Det var en rigtig dejlig dag, og vi er mange der allerede nu glæder os til første lørdag i august 2024.
Sommersøndag på heden
Der er en tendens til at når man kalder noget ”Festligt, Folkeligt og Fornøjeligt”, så er det også plat og ligegyldigt.
Sådan var det ikke da man på Grønhøj Kro fejrede Morten Korch museets 10 års fødselsdag søndag den 6. august, for det var både Festligt, Folkeligt OG Fornøjeligt på den bedst tænkelige måde. Dagen igennem var der underholdning og taler i den store lade, der også rummer en af de første gårde, der blev opført til Kartoffeltyskerne, da de kom til egnen i 1759, og siden ved flid, hårdt arbejde og nøjsommelighed fik kultiveret Alheden. Der var ikke arrangeret borgmestertaler og anden finkultur. I stedet blev der givet taletid til folk der havde lagt en masse frivillige timer i at arrangere ”Kalk Kaminoen”, der årligt besøges af mange glade vandrer, der går turen fra Stoholm til Skelhøje. Også Poul Hjorth fra det lokalhistoriske museum i Gedhus fik taletid, og fortalte om Museum for Flyvestation Karup, nu Helicopter Wing Karup. Hvor der er udstillinger om tiden før besættelsen i 1940, anlæg af flyvepladsen Fliegerhorst Grove af den tyske værnemagt. Flygtningelejrene under og efter 2. Verdenskrig. Det danske militærs overtagelse af pladsen og opbygningen af Flyvevåbnet, der netop i denne uge kunne slå den hidtidige besøgsrekord med 179 besøgende på en dag. Også Anders Straarup fik taletid og kunne fortælle om den udstilling, der er lavet i Køreladen og fortæller om nedskydningen af et engelsk fly under anden verdenskrig. Et af Morten Korchs børnebørn, Uffe Morten Korch roste museet, der var etableret for at mindes hans farfars betydning, og at det hele var kommet i stand, og blev drevet af kroejer Gregers Laigaard, uden nogen form for offentlig støtte og tilskud .
Der var flere fine indlæg, og dagen blev rundet af med at orkesteret ”Det Gamle Guld” spillede de numre som man kunne høre på karle- og pigekamrene på Morten Korchs tid. Dagen igennem kunne man se gamle biler og traktorer, der var udstillet på pladsen udenfor.
Det var 3F i den gamle forståelse: Festligt, Folkeligt og Fornøjeligt.