Karin og Bent Lundsberg: Et liv med mad og bold

Lagt på siden november 2011. Af Knud Gaarn-Larsen

Portræt af Den lille Borgmester og Fodboldkongen Karin og Bent Lundsberg, Kølvrå

Skal man kun sætte to ord på Karin og Bent Lundsberg, så må det være Mad og Bold!

Næste år kan det kendte par fejre 25 års jubilæum med deres madsted Mett Kølvrå, der ligger på torvet i Kølvrå.

– Der er nogen der lidt drillende har givet mig kælenavnet ”Den lille Borgmester”, siger Karin Lundsberg med et stort smil, og det er faktisk en rigtig god betegnelse, for slev om Karin ikke er medlem af noget parti, eller for den sags skyld politisk aktiv, så skal man være mere end almindelig langsomt opfattende, hvis man er i tvivl om hvad hun mener, for hun ytrer sig gerne, og skulle man være i tvivl, så kan man bare spørge, hvis man kan tåle at høre svaret, for Karin er næsten hudløs ærlig. Er der nogen, specielt af samfundets svageste, der mangler støtte, så går man ikke forgæves til Karin Lundsberg.

Forveksler man Karin Lundsbergs store hjerte med at hun er ”tosse-god”, så er man gået fejl i byen, for der kommer ikke meget godt ud af at have medlidenhed, men derfor kan man jo godt have respekt for andre, der ikke lige har fået de samme muligheder som de fleste. Her kender Karin nærmest instinktivt forskellen.

Interesse for mad

Karin Lundsberg har siden sin tidlige ungdom interesseret sig for at lave mad. Hun stammer fra Herning, men tog sin realeksamen i Holstebro, og herfra gik vejen til en plads i huset hos en grosserer i Viby ved Århus og en møbelfabrikant i Herning, før hun i 1961 fik en plads som kokkepige på Ryslinge Højskole.

– Det var en spændende tid hvor jeg lærte meget, og vi kunne deltage i alle de foredrag vi ville, fortæller Karin, der blev gift første gang mens hun var i Ryslinge.

Karup Forsamlingshus

Fra Ryslinge flyttede familien i 1969 til Fasterholt Forsamlingshus, som Karin blev bestyrer på, og her var hun i fem år, til familien flyttede til Karup Forsamlingshus. Her var Karin bestyrer fra 1974 til 1980 og igen fra 1982 til 1987, hvor hun sammen med Bent, som hun blev gift med i 1982 flyttede til Kølvrå, hvor hun lavede sit eget madsted.

Madsted

Selv om Karin ikke har fået noget bevis på at hun har gennemgået en uddannelse som kok, så har hun et langt livs erfaring med at fremstille mad.

Mett Kølvrå var dengang som i dag en restaurant, men betegnelsen ”madsted” er nok mere dækkende, for i køkkenet i Kølvrå laves en masse mad, som hver dag sendes ud til kunder, eller som man kan komme og spise i hjemlige omgivelser i lokalet ved siden af køkkenet. Er der fest, så er Karin Lundsberg også klar med en menu.

Dansk mad

– Det er ikke noget problem med at lave anderledes og udenlandsk inspireret mad, men jeg sværger mest til god gammeldags dansk mad, som flæskesteg, medisterpølse og lignende med kartofler og sovs, og hvad der nu ellers hører til, siger Karin Lundsberg.

– Maden skal ikke være portionsanrettet. Det skal serveres på fade, så folk selv kan tage. På den måde kan man tage det man vil have, og det man bedst kan lide, tilføjer Bent Lundsberg, der også dagligt har køkkentjans.

– Han er nok den mand i Danmark, der har ordnet flest kartofler, fortæller Karin med et stort smil.

Fodbold

Fra sin tidligste ungdom har Bent Lundsberg haft interesse for fodbold, så meget at læger på Rigshospitalet har ment, at det er det, han har overlevet på.

Som meget ung kom Bent galt af sted med et gaskomfur, som han ville forsøge at tænde. Under forsøget sendte det en stor flamme mod ham, og den antændte hans tøj. I panik satte han kursen mod sine forældre, som var i marken for at samle kartofler op. Han løb som en levende fakkel. Det lykkedes moderen at få slukket ilden, og den stærkt forbrændte dreng, blev indlagt på Hobro Sygehus. Her var han nogle få dage, for man troede ikke, at han overlevede, men han ville det anderledes, og blev overført til Rigshospitalet i København, hvor han var under behandling i halvandet år, før han kunne komme hjem til Onsild igen.

– Lægerne sagde at det der holdt mig oppe var OL i fodbold i Rom i 1960. Der var ikke TV på den tid, men de kørte en radio ind til mig, så jeg kunne høre den direkte transmission, fortæller Bent Lundsberg, der ikke selv husker specielt meget fra den tid.

Hos en søster

Efter endt realskole i Randers kom Bent på Ask Højskole.

– Jeg ville egentlig gerne have været maler, men jeg fandt ud af at jeg havde højdeskræk, så det kunne jeg ikke, så i stedet kom jeg til min søster og svoger, der havde en virksomhed i Kragelund, og her var jeg i fem år, til jeg mødte Karin ganske tilfældigt en aften hvor jeg med venner var kommet til Ans, fortæller Bent Lundsberg

Det møde ændrede Bents skæbne.

– Jeg var blevet alene nogen tid før, og var også tilfældigt kommet til Ans, hvor jeg mødte Bent, og der var straks sympati, men jeg turde ikke give ham min adresse i Karup. Han ringede og spurgte om han måtte komme, dagen efter at vi havde mødt hinanden. Han skulle alligevel til Ikast, for at se fodbold. Det burde have fået nole alarmklokker til at ringe, siger Karin med et stort smil, men selv om hun også den gang kom efter fodbolden, så fandt de sammen, og de har en datter sammen, og ingen har fortrudt mødet i Ans.

KKIK

Allerede året efter at Bent Lundsberg var kommet til Karup blev han aktiv i KKIK. Først som sekretær og senere som spiller og træner.

– Det gik ikke så godt med fodbold i KKIK midt i nullerne, så vi var nogle stykker der snakkede sammen, og i 2006 blev vi enige om at starte en klub. Det blev i 2007, og derfor kom den til at hedde KK07 – for Karup Kølvrå 2007, og det er gået forrygende godt og stærkt lige siden, fortæller en glad Bent Lundsberg, der ikke alene tilbringer megen tid på bane og klubhus, men også bruger mange timer ved computeren hjemme med klubarbejde.

Aktive

Selv om Mett Kølvrå, og den daglige madlavning fylder meget, så finder parret tid til at tage sig af Medborgerhuset i Kølvrå, hvor der også er klubhus for KK07. Her er der hver måned bankospil og fællesspisning med 50 til 60 deltagere, og en masse andre aktiviteter.

Gennem 20 år har Karin også haft et hold til madlavning på Karup Skole, og det er stort set de samme mænd, der har været med gennem alle årene.

Efter jul satser Karin på at start et begynderkursus i madlavning for mænd på Karup Skole under OSKAR, og så skulle der også gerne blive tid til en friaften med porcelænsmaling, ja, så er der jo for uden de fire døtre og fire enestående svigersønner 13 børnebørn og to oldebørn, der skal være tid til.

– Vi har nogle dejlig børn og svigerbørn. De har altid måttet give et nap med, men det er alle nogle der gene vil arbejde, og det er vi glade og taknemmelige for siger Karin, der for nogle år siden var ved at lukke biksen.

– Men min hobby er jo samtidig mit arbejde, så jeg bliver ved så længe jeg kan, siger Karin Lundsberg, der foruden ”Lille Borgmester” kan smykke sig med titlen som formand for Kølvrå og Omegns Borgerforening

Karin og Bent Lundsberg bliver hædret af Otto V. Christensen for deres indsats i Kølvrå.

Karen og Bent i kontoret, der samtidig er kaffestue og daglistue.

Bent tilbringer mange timer foran computeren

Der er travlhed i køkkenet ved middagstid

Karin i gang med at partere en and og Bent ordner kartofler.

Translate »