Mett’ Kjølvro

Af Inger Merstrand, Lokalhistorisk Forening 

I Frederiks har bagerparret, Iben og Lars Trier, netop fejret deres 40 års jubilæum den 1. juni med en kæmpefest med musik og gratis kager og 1600 deltagere. Bagermesteren er en ildsjæl, som eksperimenterer med nye former for både brød og kager, og som bager alt fra bunden. For 10 år siden ved Danmarksmesterskaberne i København blev hans nye bygrugbrød kåret til Danmarks bedste rugbrød, og i forbindelse med jubilæet har han bagt et nyt surdejsbrød. Et meget lækkert brød, som han har givet navnet Mette Kølvrå efter Blichers gamle vise om Mads Doss og Mett Kølvro. Han sælger i forvejen et brød, som hedder Mads Doss, så nu kan man både købe et Mads Doss brød og et Mette Kølvrå brød hos bageren. 

Brugt i novelle for 180 år siden. Blicher skrev teksten til visen i 1842, og to år efter brugte han den i novellen Kjerlighed på Dagvognen. Den handler om en togrejse fra Aalborg til København, hvor et selskab for at få tiden til at gå fortæller kærlighedshistorier i det, man kaldte jysk mundart, der godt kan være meget vanskelig at forstå. Visen fortæller om Mads og Mette, der passer får på heden, og som senere bliver kærester og gift med hinanden.  Blicher er kendt for at bruge virkelige hændelser eller personer i sin digtning og kæde dem sammen med fiktion, så har Mads Doss og Mette Kølvrå virkelig levet? Det kan man finde ud af ved at søge i kirkebøger og folketællinger. 

Mange overleveringer om Mads Doss. Mads’ navn finder man i kirkebogen for Resen Sogn. Han blev født i 1779 i Høgild og døbt Mads Christensen. Hans hjem var så fattigt, at han og hans søster blev sendt ud for at tigge ved juletid. En overlevering fortæller, at han ikke var ret køn, og at han blandt andet var helt usandsynlig skeløjet. Helt op omkring 1900- tallet blev der endnu fortalt overleveringer om ham på heden, når folk om vinteren samledes til “bindstuer”. Mette Kølvrå har det derimod ikke været muligt at finde noget om, og i dag  ville de to navne have været glemt for længst, hvis ikke Blicher havde udødeliggjort dem i sin vise. 

Gift med ældre enke. Visens oplysninger om Mads’ ægteskab er altså fri fantasi, og i virkeligheden blev Mads først gift i 1809 som 30 årig med den 8 år ældre enke, An’ Else fra Ørre. Hun var nylig blevet enke og sad efter mandens død tilbage på en lille gård i Sønderby i Karup med en datter på et halvt år. Nu giftede Mads sig til gården og havde den indtil 1818, hvor den blev solgt til Mads’ bror, hvorefter Mads og An’ Else flyttede til Thorning Vestermark. Det var her, han fik tilnavnet Doss efter en høj, der lå på gårdens mark og blev kaldt æ Dosshøj eller på jysk æ Dosshyw.    

Mads døde i 1954 og hans kone fire år efter, og det er ikke godt at vide, hvad han har sagt til visen om ham og Mette Kølvrå. Sandsynligvis har han syntes, at det var noget underligt noget, når det ikke var rigtigt, hvad der stod i den. Sangen synges stadig indimellem, selv om nogle af ordene er helt uforståelige. Til gengæld har den en meget iørefaldende melodi og ikke mindst et specielt omkvæd.  

Beskrivelse af brødet: Brødet er bagt af blændet maltet hvede og ristet sesam. På skorpen er der et strejf af salt som smages. Det gør at brødet bliver rund i smagen.

Translate »