Ina Damgaard

Ina tilbage på banen i skarpt trav

Af Knud Gaarn-Larsen, november 2013.

Da Ina blev født, var det med en sjat trav-blod i årene, for farfar, Ejnar Damgaard, havde travsport som beskæftigelse ved siden af sit arbejde som entreprenør i Frederiks, og det var da også Ejnar Damgaard, der hjalp Ina, så hun kunne købe en pony, som hun kunne ride på. På den måde gik en stor pigedrøm i opfyldelse, at få sin egen hest.

Ina i stalden
Ina i stalden

Vild med trav

– Jeg så farfar køre trav, men det sagde mig ikke så meget, og jeg havde det rigtigt godt med at ride på min pony. Efter jeg var blevet mor, dalede interessen for ridning, fortæller Ina. Kort tid efter kom hun dog op på hesten igen – dog ikke helt bogstaveligt, men hun kom med sin farfar en tur i skoven på en sulky, og fra den dag var hun solgt til travsporten.

– Det lykkedes mig at få lov til at træne så meget, at jeg i 1992 kunne erhverve min første licens som travkusk. Jeg havde nogle rigtigt gode år som lykkelig amatør. De tre første år gik det så godt, at jeg hvert år havde et pænt overskud. Og hvem kan prale af at have en hobby, som oven i købet giver penge? Spørger Ina med et stort smil.

Forhindringer

Ina er datter af Jane og Jens Damgaard, der driver Frederiks Taxi, så Ina er vokset op med at have hjul under sig, og der er to fællestræk ved taxakørsel og travsport. Den ene er at man drives frem af hestekræfter, selv om det i travsport kun er en hestekraft, og det andet fællestræk er at både erhvervskørekortet og travlicensen skal fornyes hvert femte år.

I 2007 fornyede Ina ikke sin travlicens.

– Jeg havde ganske enkelt ikke overskud til at dyrke sporten. Der var kommet børn til, og de fik første prioritet, fortæller Ina, der nu er kommet så langt i sit liv, at børnene er blevet mere selvhjulpne, og det betyder at Ina igen kan få tid til at pleje sin hobby, så hun meldte sig igen på banen, og i juni lykkedes det Ina at generhverve retten til at køre travsport, nemlig ved at have generhvervet en licens.

DSC_6807

Ingen travhest

I hjemmet i Trehuse, er der god plads til heste i stalden, og der er da også flere bokse, end der er heste. For tiden er der tre heste, men ingen af dem er travheste, og ingen af dem er Inas. Om det kommer, kan kun tiden vise, men i første omgang har Ina fået sin licens, og det betyder, at han har ret til at deltage i løb på travbaner, og der er flere travhesteejere, der gerne vil have andre til at køre deres heste.

Sin egen

– En hest er sin egen, og der er lige så stor forskel på heste, som der er på mennesker, og derfor gælder det om at finde ud af hvad der er for en hest, man skal køre med, så man kan få det bedste frem i hesten, så den på den måde kan yde sit bedste, siger Ina, der også kan berette om flere succeshistorier, som hun har oplevet i sin tid som travkusk, og hun er fuld af fortrøstning til, at der nok skal være bud efter hende. Første forudsætning er at licensen er i hus, og det er den!

Søndag den 17. november blev der gennemført et løb, for de kuske, der havde taget licens i 2013. Det blev gennemført på Ålborg Travbane, og her var hun kusk for ”Secret Guy”, som vandt løbet fra spids til slut.

DSC_6804

Ina Damgaard har vundet seks gange med sin egen hest, ”Worthy Boy D”, som hun har haft lige fra føl, og på en væg i stalden hænger beviserne.

DSC_6821

Der er en flot udsigt fra hjemmet i Trehuse.

DSC_6813

Ina i den stald, der blev bygget for nogle år siden af genbrugsmaterialer

DSC_6827

Beviset på at hun den 17. november 2013 blev Licensmester på Ålborg Travbane.

DSC_6838

Her viser Ina billeder fra en gammel scrapbog.

Translate »