Pertræt af Jane og Jens Damgaard

Familieforetagende på fire hjul

Af Knud Gaarn-Larsen. 2009

Søndag den 22. november kunne Jane og Jens Damgaard fejre 25års jubilæum som taxi-vognmænd i Frederiks.

På sin 40 års fødselsdag i 1984 underskrev Jens Damgaard en kontrakt med sin morbroder Alfred, om at de nu skulle videreføre Alfreds taxivognmandsforretning i Frederiks sammen. Alfred havde i forvejen bevilling til to hyrevogne, og allerede 30 år tidligere havde Jens Damgaard erhvervet sit erhvervskørekort, og lige siden den tid havde Jens kørt hos Alfred i weekenderne, så man kan ikke sige, at det var en pludselig indskydelse.

Før tid

– Jeg fik faktisk mit erhvervskørekort et år før jeg kunne, fortæller Jens Damgaard med det stort smil, og fortæller om at han i god tro var gået til teori og køreprøve til erhvervskørekort, og da begge dele var bestået, spørger den sagkyndige pludselig hvor gammel han var, og da han fortæller at han lige er fyldt 20 år, spørger den sagkyndige, om han da ikke ved, at man først kan tage erhvervskørekort, når man er 21 år.

– Det burde du have læst i teori, bebrejdede den sagkyndige, men jeg fik nu kortet alligevel, fortæller Jens.

Mekaniker

Jens Damgaards helt store drøm som ung var at blive mekaniker. En drøm der aldrig er gået i opfyldelse, men han har til gengæld kørt flere km i biler end de fleste.

Efter realeksamen, som han tog fra Viborg Private Realskole, kom Jens Damgaard først hjem i faderens murerfirma, der havde udviklet sig enormt, ved at specialisere sig i at nedlægge fjernvarmerør, og det var der stor efterspørgsel på i begyndelsen af 60erne. Da værnepligten kaldte, valgte Jens at melde sig som konstabel i Oksbøl, med den bagtanke, at han her kunne gennemføre uddannelsen som mekaniker. Sådan gik det ikke. I stedet kom Jens på sergentskole og videre til dragonerne i Holstebro.

Kølvrå

Turen gik videre til BP i Kølvrå. Igen med en ide om at det kunne udvikle sig til en læreplads som mekaniker. Men sådan gik det ikke, for pludselig kom han til at køre lastbil for Kølvrå Cementstøberi, og efter otte år her gik turen videre til Frederiks Tømmerhandel, hvor han også var chauffør, inden han skiftede til DLG i Thorning, og her var han til morbroderen i 1984 blev syg, og ønskede Jens ind i firmaet. En beslutning, som Jens på intet tidspunkt har fortrudt.

Rivende udvikling

Hurtigt efter overtagelsen af Frederiks Taxi kom Jane, Jens Damgaards bedre halvdel med i firmaet, og siden er det gået slag i slag, og som tiden er gået er man gået fra de to bevillinger til at køre taxi, hvor den ene mest blev brugt i weekenderne, til nu at have seks bevillinger, og nu kører bilerne døgnet rundt.

En tid bestod vognparken også af tre busser, men skærpede restriktioner betød at Jens Damgaard udfasede busserne, for at kunne koncentrere indsatsen omkring de seks hyrevogne, der kører med skolebørn, folk til og fra Karup Lufthavn, Dagcenteret, og hvad der nu ellers kommer af opgaver.

– Det hedder Taxi fordi vi bor på landet, for i byerne hedder det Taxa, fortæller Jens Damgaard, og forklarer, at man for at kunne få en bevilling til at køre hyrevogn, skal forpligtige sig til at være til rådighed døgnet runde, hvis der er folk der ringer, og beder om en taxi.

– Det er ikke tit folk ringer midt om natten til hverdag, men i weekenden kører vi helt igennem, fortæller Jens Damgaard, der erkender at det kan være krævende, men også at han ikke vil undvære det. Hjemmet kommer lidt til at minde om Fredericia Banegård, hvor der er liv døgnet rundt, hos Jane og Jens er det chaufførerne der lige stikker hovedet ind for en kop kaffe mellem turene. For uden Jens selv består den faste stab af hustruen Jane, svigersønnen Ole og døtrene Hanne og Ina, Bent Braüner og Sanne Cramer, og så er der en del afløsere, så betegnelsen et familieforetagende er meget dækkende. Næste generation, Peter Braüner, og nu også ansat i firmaet, så på den måde skulle arvefølgen være sikret, selv om Jens og Janne ikke har aktuelle planer om at smide tøjlerne.

Jens og Jane med et glas, som Alfred i sin tid fik ved et jubilæum. For en tid siden købte Jens en Citroen, som han huskede morbroderen havde.

Ferie

Det bliver ikke til meget ferie, men Jane og Jens købte for en del år siden et sommerhus ved Vesterhavet, og her nyder de hvert år en uges ferie.

Snak

Jens er på fornavn med mange politikere, for når de kommer ind i bilen Karup Lufthavn, lægger man formaliteterne til side, og har passagererne lyst, så får de sig en hyggesnak.

– Det er meget hyggeligt, og det sker da også man får noget at vide, så ikke ret mange ved, men det kommer ikke videre, fortæller Jens, og med den ene hånd for munden viser, at sådan skal det være.

Niece

Mange år som taxachauffør har også give nogle ekstraordinære oplevelser, som da man ringede fra Frederiks Kro, og spurgte om han kunne køre en tur til Niece i Frankrig. I første omgang troede Jens, at det var gas, men det var det ikke, så dagen efter udstyrede han sig med et par rene skjorter og et pas, og så gik det ellers mod Niece med en kunde.

– Som altid blev det kørt på taxameteret, og da vi holdt i på adressen i Niece stod uret på 15.000 kroner lige ud. Lidt underligt at det ramte et så rundt beløb, men kunden var tilfreds, og lagde et pænt beløb oven i, og så kørte jeg ellers hjem, fortæller Jens med et stort smil.

Ny teknik

Der er selvfølgelig nyeste teknik i alle bilerne, således også GPS.

– Det er noget bøvl. Det er altid det første jeg slår fra, når jeg kommer ind i en bil. Der er jo ingen der får lært at finde frem, når man gør sig afhængig af sådan noget teknik, nærmest fnyser Jens, det efter mange år på landevejene, hurtigt finder nærmeste vej til målet, og kunderne er da også godt tilfredse med den service de får i ”kvarter i elleve”, en omskrivning af telefonnummeret 86 66 10 45, for selv efter at have boet andre steder i mange år, ringer mange til nummeret, når de igen kommer til Karup.

Translate »