Portræt af Marie og Kristen Johansen

Mod til at blive gammel
af Knud Gaarn-Larsen. 2006
Det er bogen ”Mod til at blive gammel”, af Asger Baunsbak-Jensen der ligger på spisebordet, da Ugeavisen kommer på et uanmeldt besøg hos Marie og Kristen Johansen på Granvej i Frederiks, og man må indrømme, at de både har mod på og til at blive gamle, og at leve en aktiv seniortilværelse.

Alder, ingen hindring
Når dette læses, har Marie netop rundet endnu et skarpt hjørne idet hendes dåbsattest er fra 1926, mens Kristens er fra 1921. Man kommer uvægerligt til at tænke på sætningen ”alder ikke nogen hindring”, når man ser sig om i stuen, og får en snak med de to aktive seniorer.

52 år med landbrug
Landbruget har en central plads i parrets hjerter, og det er blevet til ikke mindre end 52 år som selvstændig landmandspar på ejendommen på Benslehøj, før sønnen i 1999 fik lov til helt at overtage hele bedriften. Før den tid var der gået 17 år hvor de havde halvpart i ejendommen, og hvor Kristen næsten hver dag tog turen fra Granvej til Benslehøj, for at deltage i gårdens drift.
Marie og Kristen Johansen med gården “Benslehøj”, som i 52 år var centrum i deres liv.
Mange interesser
Man kan ikke lade være med at bemærke et enormt anlæg bestående af flere computerskærme, og pulte med masser af knapper, der fylder en del i parrets stue. Øverst står meget symbolsk en model af en svingplov. Jo, man skal ikke glemme sine rødder, selv om den moderne teknik har gjort sit indtog.
Hele det store anlæg er beregnet til at redigere nogle af de mange film, som Kristen har optaget på de mange undenlandsrejser han har været på. De første mange år rejste Kristen med på turer som Landboforeningen arrangerede, men senere har han også været med Seniorhøjskolen i Nr. Nissum. Kristen indrømmer dog, at han er ved at være for gammel til at bruge det store anlæg.
– Der er for mange knapper, jeg skal huske hvad der skal bruges til, og det er jeg ikke så god til længere, fortæller Kristen Johansen, men det betyder ikke så meget, for der er nok andet at gå i gang med.

18 gange på højskole
Selv om Marie og Kristen ikke er blevet forberedt på mødet, er der ikke problemer med at huske fakta.
– Jeg har været på højskole 18 gange, og hver gang har det været på Seniorhøjskolen i Nr. Nissum, hvor jeg gerne har været i 14 dage ad gangen, men to gange har det kun været otte dages kurser, fortæller Kristen, der viser nogle af de flotte glasmosaikker og glasfade, som han selv har fremstillet på nogle af de kurser han har deltaget i. I en skuffe i skrivebordet ligger også flere hæfter, som Kristen har skrevet, dels om tiden som landmand, men der er også et om hans aktive senior-tilværelse

Kristen Johansen har selv redigeret de mange film han har taget på sine mange rejser. Øverst til venstre står en svingplov, der fortæller om Kristens baggrund som landmand og bagerst til højre en del af de glasmosaikker, som han også har lavet.

Arbejdsfordeling
I landbruget har der været en klar arbejdsfordeling. Marie tog sig hovedsageligt af det inde i huset, mens Kristen tog sig af det ude. Den fordeling er fortsat. Marie tager sig hovedsageligt tager sig af det hjemme, og det er også Marie der har taget sig af alle de billeder, som Kristen er kommet hjem med fra hans mange turer til udlandet, og får dem flot samlet i albums. Kristen tager så alene på højskole og rejser.
– Jeg har det bedst her hjemme, fortæller Marie, der dog også kan fortælle, at hun en gang har haft Kristen med på en tur.
– En gang vandt jeg en tur til Holland ved en demonstration, og så tog jeg Kristen med til Holland, fortæller Marie, der som sagt hellere bliver hjemme, hvor hun blandt andet pusler med at lave fine ting i små perler.

Grønland var toppen
På spørgsmålet om der er en tur der har gjort et specielt stort indtryk, er svaret straks ”Grønland”.
– Jeg har godt nok været fem gange i Østrig, og hver gang et nyt sted, fortæller Kristen, men Grønland gjorde dog alligevel størst indtryk. Rejsen til Grønland var indbefattet i et kursus på Seniorhøjskolen i Nr. Nissum.
Biavler
En periode var Kristen også meget aktiv biavler.
– Men så var det at jeg fik sukkersyge, og så synes jeg ikke det var så sjovt længere, og så har jeg givet det hele til barnebarnet. Så kan han gøre med det hvad han vil, slutter Kristen.

Kristen Johansen i maj 2006.

Translate »