Palle Flø Pallesen. Den grå Ferguson

Revolution i halv størrelse

Af Knud Gaarn-Larsen

Alle der har en let guldnet dåbsattest, og som blot har et perifert kendskab til landbruget kender ”den lille grå Ferguson”, som efter anden verdenskrig var med til at revolutionere dansk landbrug, sende hestene på pension, og indføre ny teknik, der gjorde landbruget mere effektivt og mindre slidsomt.

Store gårde havde råd til, og mulighed for, at købe store tunge traktorer, mens mindre gårde og husmandsbrug var afhængige af hestene helt frem til den tid hvor man med Marshall hjælp kunne mekanisere landbruget, og med den nye ”lille grå Ferguson”, der var både billig i anskaffelse og drift og samtidig teknisk forud for sin tid, med sit geniale tre-punkts-ophæng, der dels gjorde det muligt at betjene både traktor og redskab fra førersædet, og at trække et tungere redskab, som en plov, ved et smart udviklet system der ved vægtoverførsel gjorde, at traktoren var betydeligt mere effektiv og anvendelig end større traktorer.

I halv størrelse

Stor var forbavselen og glæden da jeg i august 2023 så den grå Ferguson udstillet ved Grønhøj Kro, i en udgave der helt levede op til ”Den Lille Grå”, for den var kun i halv størrelse. Det var Palle Flø Pallesen fra Givskud der havde lavet den og præsenterede den, og ikke nok med at han havde lavet traktoren i halv størrelse, han havde også lavet en tro kopi af ej JF-aflæsservogn i halv størrelse.

– Jeg har i min fritid arbejdet med at lave go-carte, men mine børnebørn er piger, og de var ikke så vilde med go-carte, og så kom jeg på at jeg ville lave en kopi af min fars grå Ferguson, fortæller Palle Flø Pallesen.

Palle Flø Pallesen er handelsuddannet, men har altid interesseret sig for mekanik så han gik i gang med at undersøge sagen nærmere. En broder til Palle havde arvet faderens gamle traktor, men ikke nok med det, han havde også den originale instruktionsbog liggende, og så var det bare med at komme i gang. 

Det var noget af en udfordring at finde hjul og dæk, der var i halv størrelse, men da det faldt på plads, så var det bare om at komme videre.

Palle Flø Pallesen anslår, at han har brugt i omegnen af 1700 timer på projekter, der er svejset op i 5 mm tykke jernplader, der indtil mindste detalje ligner en tro kopi af den grå Ferguson.

– Børn er vilde med traktorer, de skal ikke være ret gamle, før de kan sige ”traktor”, fortælle Palle Flø Pallesen, hvis børnebørn nu er så store, at de ikke længere passer til en grå Ferguson i halv størrelse. Hvad er en traktor uden en vogn? Derfor gik han i gang med at bygge en tro kopi af den næsten lige så kendte JF-aflæsservogn.

Aflæsservogn

Aflæsservognen fik stor udbredelse. Med forskelligt udstyr, så kunne den hurtigt laves om til møgspreder, roevogn, kornvogn og meget andet. På Palle Pallesens kopi virker det hele som på originalen med gear, der kan styre hastigheden på båndet i vognens bund der trak lasten af vognen hvad enten det var møg, roer eller korn.

Palle Flø Pallesen vil være at finde på forskellige udstillinger i 2024 med traktor og vogn.

Translate »